GEVOELIGE HUID? 5 VEELVOORKOMENDE SCHOONHEIDSFOUTEN OM TE VERMIJDEN

Je huid barst uit in roodheid, steken, branden of jeuk als je alleen maar in de spiegel naar je gezicht kijkt. Dat is tenminste hoe het dagelijks leven kan voelen als je een gevoelige huid hebt.

Hoewel ‘gevoelig’ een vage term is, komt dit kenmerk vaker voor bij mensen met huidaandoeningen zoals rosacea en eczeem, zegt Lauren Fine, MD, een door de board gecertificeerde dermatoloog bij Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology. Genetica spelen ook een rol bij uw risico voor een gevoelige huid. Mensen met een lichte huid of rood haar hebben vaak een huid die gemakkelijk geïrriteerd raakt, zegt ze.

Wat er op cellulair niveau aan de hand is, zal enig inzicht geven waarom je huid in paniek raakt. Bij mensen met een gevoelige huid kunnen ‘huidcellen vocht niet zo goed vasthouden als zou moeten’, zegt dr. Fine. “Bij het verliezen van meer vocht kan de huid gemakkelijk uitdrogen en reactiever zijn op producten.”

Het immuunsysteem kan ook een rol spelen bij de ontsteking achter sommige aandoeningen, waaronder rosacea, die wordt gekenmerkt door een extreem gevoelige huid die door veel dingen in de omgeving kan worden veroorzaakt. Factoren die een opflakkering van rosacea kunnen veroorzaken, zijn onder meer hitte, blootstelling aan de zon, gekruid voedsel en ja, huidverzorgingsproducten, volgens de National Rosacea Society.

Het maakt niet uit waar u op de gevoelige huidschaal terechtkomt – gediagnosticeerde huidaandoening of niet – u zult uw huidverzorgingsroutine opnieuw willen evalueren.

Hier zijn vijf veelgemaakte fouten die u mogelijk maakt als u een gevoelige huid heeft – en de oplossingen die dermatologen aanbevelen.

 1. Uw huidverzorgingsproducten zijn te hard

Streef bij het reinigen van uw huid naar zacht, zacht, zachtaardig. Het gebruik van een exfoliërende reiniger wordt te veel voor een gevoelige huid, zelfs als het voelt alsof je deze nodig hebt. Voorbeelden van ingrediënten in een reiniger die exfolieert, zijn alfahydroxyzuren, zoals glycolzuur, en fysieke exfoliatoren, zoals een gezichtsscrub gemaakt met korrels.

“Als het gaat om het wegwerken van rimpels of acne, hebben we soms het gevoel dat scrubben de beste oplossing is, maar overexfoliatie zal de huidbarrière verstoren om [symptomen] erger te maken”, zegt Mona Gohara, MD, een board-gecertificeerde dermatoloog gevestigd in Branford, Connecticut. Tot dat moment zal wassen met een zeepgebaseerde reiniger ook de huidbarrière verstoren en de gevoelige huid irriteren, zegt ze.

De Solution Stick met een geurvrije, niet-zeepachtige reiniger (let op het volgende op het etiket: pH-neutraal, niet-zeep, hypoallergene, zachte of gevoelige huid). Een voorbeeld is CeraVe Hydrating Cleansing Bar ($ 9,99, Target. Het gebruik van alleen een washandje geeft een lichte aanraking van exfoliërende wrijving om dode cellen te verwijderen, zegt ze

 2. Je vermijdt een retinoïde

Retinoïden zijn vitamine A-derivaten en het is waarschijnlijk dat u deze wel eens een gouden standaard huidverzorgingsingrediënt hebt genoemd. Wanneer aangebracht op de huid, verhogen retinoïden de omzet van huidcellen en stimuleren ze de productie van collageen, waardoor een lichtere huid eronder zichtbaar wordt en het verschijnen van rimpels vermindert, aldus onderzoek. Hun nadeel: ze staan ​​bekend om hun bijwerkingen, namelijk roodheid en peeling, wat in eerste instantie vaak gebeurt als gevolg van de verhoogde omzet wanneer de huid niet gewend is geraakt aan behandeling, zegt Dr. Gohara. Daarom zou je kunnen denken dat een gevoelige huid je diskwalificeert voor een retinoïde. Niet zo

De oplossing Gohara beveelt retinaldehyde aan, dat een voorloper is van een retinoïde. Omdat huidenzymen het eerst moeten omzetten in retinoïnezuur (een soort retinoïde), is het niet zo sterk en dus een zachtere rimpel gladder, blijkt uit een onderzoek. Probeer Avène Retrinal 0.05 Cream ($ 62, Dermstore.com). “Zolang je een kleine hoeveelheid ter grootte van een erwt gebruikt, geleidelijk opwerkt en daarna hydrateert, kun je nog steeds een vitamine A-product op de huid gebruiken”, zegt ze.

Bukuchiol is misschien een andere optie voor u. Uit een studie die in februari 2019 in het British Journal of Dermatology werd gepubliceerd, bleek dat dit ingrediënt op dezelfde manier presteerde als een retinol, maar minder schilfers en prikken veroorzaakte.

3. U vertrouwt op ‘Schone’ schoonheid

Als je de oproep hebt gezien om zogenaamde schone of natuurlijke schoonheid te beoefenen, kom je misschien in de verleiding om je bestaande producten te laten vallen ten gunste van biologische opties, die volgens veel mensen het beste zijn voor een gevoelige huid. Maar dat klopt niet. “Dit zijn ingrediënten waar je allergische of irriterende reacties op kunt hebben, net zoals je kunt voor elk ander ingrediënt”, zegt Fine. Bovendien zijn schone of natuurlijke marketingtermen die niet gereguleerd zijn, dus ze garanderen niets over de ingrediënten erin, zegt ze.

Een grote overtreder in deze producten: etherische oliën. “Ik heb mensen echt problemen zien zien met tea tree of lavendelolie”, voegt Fine toe.

De Solution Stick met beproefde merken voor de gevoelige huid, zoals Dove, Eucerin, Vaseline, First Aid Beauty en Skinfix, voegt Gohara toe. Deze merken richten zich op het maken van niet-irriterende producten die vaak geur- en kleurstofvrij en hypoallergeen zijn.

4. U gebruikt het verkeerde type zonnebrandcrème

De algemene regel is om elke dag een SPF 30-zonnebrandcrème te gebruiken, regen of zonneschijn, omdat dit je zal helpen beschermen tegen zonnebrand, huidkanker en vroegtijdige veroudering, volgens de American Academy of Dermatology (AAD). En als je dat ijverig volgt, kijk dan nu naar de ingrediënten in je zonnebrandcrème. Idealiter bevatten ze voor de gevoelige huid zinkoxide of titaniumdioxide. In vergelijking met chemische zonnefilters “zijn deze minerale ingrediënten minder irriterend en minder reactief voor gevoelige huidtypes”, zegt Fine. (Chemische zonnefilters bevatten actieve ingrediënten zoals oxybenzone en avobenzon, volgens de AAD.)

In het verleden waren mensen stijf van deze formules omdat ze erom bekend stonden dat ze een witte waas op de huid achterlieten vanwege de mineralen erin. Maar ze hebben een lange weg afgelegd. “De deeltjesgrootte van deze moleculen [is geformuleerd] nu veel kleiner en ze kunnen gemakkelijk worden ingewreven”, zegt ze. Twee goed beoordeelde minerale opties zijn REN Clean Screen Mineral SPF 30 ($ 38, Dermstore.com) en First Aid Beauty Ultra Repair Pure Mineral Sunscreen Moisturizer SPF 40 ($ 30, Dermstore.com).

5. U gebruikt te veel huidverzorgingsproducten

Het kan moeilijk zijn als je het nieuwste en beste product op sociale media ziet (of zelfs een doe-het-zelf-huidmasker thuis) en het alleen probeert om het de roodheid van de huid te verergeren. Het probleem is tweeledig: ten eerste: hoe meer producten u gebruikt, hoe meer ingrediënten er zijn en hoe groter de kans dat iets een reactie veroorzaakt bij een gevoelige huid, zegt Fine.

Ten tweede: ‘Veel mensen gebruiken crèmes waarvan ze denken dat ze vochtinbrengende crèmes zijn, maar die echt actieve stoffen bevatten, zoals retinolen of alfahydroxyzuren. Zoek naar woorden als ‘retinol’, ‘retinaldehyde’ of ‘glycolzuur, melkzuur of amandelzuur’. Ze kunnen tegenwoordig in alles verborgen zijn, ‘zegt ze. Het is daarom mogelijk dat je twee crèmes gebruikt die vol zitten met anti-aging ingrediënten, en de dubbele laag kan irritatie veroorzaken.

De oplossing Zorg ervoor dat u een gewone of eenvoudige lichtgewicht vochtinbrengende crème gebruikt (wat betekent: er zijn geen actieve ingrediënten die zijn ontworpen om acne te behandelen of die een antiverouderingsdoel hebben). Probeer Cetaphil Facial Hydrating Lotion ($ 17,99, Ulta.com) en Skinfix Eczema + Dermatitis Face Balm ($ 28, Sephora.com). Als je producten gebruikt die deze actieve stoffen bevatten, kun je deze moisturizer er bovenop aanbrengen. Indien nodig, kun je ook een vochtinbrengende crème voor deze producten aanbrengen als ze extra gevoelig zijn, zegt ze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *