HOE RIJST TE KOKEN

Rijst en pasta zijn het eenvoudigste en meest basale voedsel dat we kunnen bereiden, dus het is goed dat het een van de eerste dingen is die we leren. Zowel rijst als pasta kunnen worden geserveerd als hoofdgerecht, garnering of begeleiding, als twee van de basisvoedingsmiddelen in ons dieet.

In deze korte handleiding zal ik uitleggen hoe je rijst goed kunt koken. Hoewel ik ook enkele varianten zal plaatsen, is het idee dat je leert hoe je een gewone rijst perfect kunt koken, zodat je hem later kunt gebruiken zoals je wilt.

Rijst is een graansoort die moet worden gekookt om zacht te worden en te kunnen eten. Dan kun je bakken, bakken, bakken, etc. De gemakkelijkste rijst in elke winkel en de goedkoopste zijn bomba en laurierrijst, soorten ronde rijst. Deze rijst wordt meestal gewassen en verrijkt (afhankelijk van de merken), hoewel het veel zetmeel bevat.

Universele kookmethode voor 100 gram rijst

Ingrediënten

Je hebt nodig:

Een steelpan met een inhoud van 2 liter en meer, bij voorkeur een dikke bodem.

Een afdruiprek voor rijst of pasta, maar dat heeft niet hele grote gaten, maar de rijst sluipt wel naar binnen!

Een houten lepel om te roeren.

Een vork of lepel om de rijst te proeven.

Een bord of een paar borden.

Normale en gewone rijst, rond.

Normaal of gejodeerd zout, maar tafel.

Water Het dient als kraan.

Elke saus die je hebt bereid of gekocht, zoals gebakken tomaat.

Wat groenten, aardappelen, een stoofpotje … het hangt ervan af of het bij de rijst hoort, of het de garnering is of dat het een hoofdgerecht is.

Specerijen als je wilt. Laurier, saffraan en basilicum komen het meest voor. Je kunt ook currypoeder of paprika gebruiken.

Procedure

1. Om er zeker van te zijn dat de rijst los gaat zitten, doe je hem in het afdruiprek en spoel je hem 3-4 keer met koud water.

2. Doe minimaal 1 liter water in een pan. Net als bij pasta doe ik bijna 2 liter in een middelgrote pan met een dikke bodem. Onthoud dat als de pan erg breed is, 1 liter water de rijst mogelijk niet goed bedekt. Denk ook dat rijst groeit door te koken, dus gebruik geen kleine steelpan. Over het algemeen wordt gezegd dat je voor losse rijst 2 delen water gebruikt voor elk deel rijst.

3. Steek het vuur maximaal aan en laat het water koken. Gebruik een brander, vuur of keramische kookplaat van hetzelfde formaat als de bodem van de pan. Als je het in een veel grotere zet, ga je het proces niet versnellen, die warmte gaat gewoon verloren en bovendien besteed je meer elektriciteit / gas.

4. Voeg 1 theelepel zout toe en eventueel een paar laurierblaadjes voor de smaak. De rijst is erg flauw, maar alleen met zout krijgen we de smaak veel beter en maken we het graan een beetje meer heel.

5. Voeg de rijst toe als het begint te koken. Als je het in één keer gooit, snijdt het aan de kook. Er gebeurt niets, geef het een paar seconden en je zult zien dat het weer kookt. Roer dan de rijst.

6. Zet het vuur laag tot medium langzaam, maar zonder te koken. De rijst neemt veel water op en als we het op hoog vuur laten staan, tussen het water dat de rijst opneemt en het water dat verdampt, kunnen we zonder bouillon komen en met een stokje rijst op de bodem van de pan.

7. Je kunt de pan afdekken met een deksel, maar de rijst is nog niet gaar. U moet van tijd tot tijd het deksel verwijderen om de rijst te verwijderen.

8. Lees het pakket om erachter te komen hoeveel minuten je rijst moet doen. De tijd die je zet is degene die moet verstrijken vanaf het moment dat je het in het kokende water doet totdat je het laat uitlekken. Als het maar een tijdje komt (bijvoorbeeld: klaar in 8 minuten), probeer dan 1 minuut eerder de rijst. De “al dente” rijst is zacht maar heeft een iets heel hart. Gekookte rijst is homogeen van kleur en het graan is heel. De rijst uit het verleden ziet er gerimpeld uit, soms alsof hij over de hele lengte is gebroken, hij is pasteuze, soepige en breekt wanneer u hem verwijdert, dus wees voorzichtig met de tijd en kijk er van tijd tot tijd naar.

9. Test de rijst met een lepel of vork als er nog 1 minuut over is voor de aangegeven kooktijd. Blaas ervoor om te voorkomen dat je jezelf verbrandt. Als het moeilijk is, laat het dan nog 30 seconden staan ​​en probeer het opnieuw.

10. Als je merkt dat het los is, homogeen en zacht van kleur (niet vervlogen, alleen zacht, eetbaar, aangenaam), zet je het vuur uit en laat je de rijst in het afdruiprek uitlekken. Schud goed en roer met de houten lepel om overtollig water te verwijderen. Vergeet niet de laurierblaadjes te verwijderen als je ze eruit hebt gegooid.

11. Laat de rijst niet langer in het water liggen dan nodig is, want hij blijft koken en kan gaan.

12. Je kunt de rijst een paar minuten laten staan, maar hij kan gaan drogen en plakken. Het is beter om het meteen te serveren. Als je het laat staan ​​en het blijft een beetje plakken, kun je het opnieuw wassen met heet water.

13. Kruid de rijst naar wens. Als alle rijst dezelfde kruiden zal hebben, breng het dan op smaak voor het opdienen, zodat het gemakkelijker is om alles te roeren en de kruiden goed verdeeld zijn.

14. Je kunt nu meer dingen doen met rijst, zoals het sauteren met andere ingrediënten (groenten, tofu, seitan, enz.), Alleen bakken, toevoegen als garnering, enz.

15. Als je rijst over hebt, bewaar deze dan voor een andere keer.

Variaties:

– Voor het maken van paella, gebakken rijst, oosterse stijl, etc. Fruit de rijst met hete olie in de pan waarin je alles gaat koken. Roer goed en voeg geen water toe totdat de rijst een matwitte kleur heeft gekregen. Als het bruin begint te worden, is het aan het roosteren. Zet het vuur lager en roer goed. Voeg tweemaal zoveel water toe als rijst en kook op middelhoog vuur. Als je water op is voordat je klaar bent, kun je meer toevoegen, wat niet zal gebeuren. In de paella’s moet de rijst droog zijn, dus de juiste hoeveelheid water wordt toegevoegd zodat hij kookt, opneemt en de rest verdampt.

– Je kunt ook rijst stomen, dit duurt ongeveer 40 minuten. Om het te stomen heb je een steelpan of stoompan en een canvas nodig, omdat het aan ons kan plakken of door de gaten kan vallen. Gebruik hiervoor bij voorkeur minder kleverige rijstsoorten en lange rijst. Het volstaat om de bodem van de pan met water te vullen, aan de kook te brengen en de rijst op het canvas in het gedeelte te stomen. Laat het afgedekt en controleer het van tijd tot tijd om te controleren of het wordt gedaan.

Om het minder tijd te laten kosten, laat je de rijst een paar uur weken voordat je hem gaat stomen, dus het duurt 10-15 minuten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *