De meeste mensen weten dat eieren heel gezond zijn. Niet alleen dat – ze zijn ook een geweldige bron van hoogwaardige eiwitten.
Het verkrijgen van voldoende eiwitten is erg belangrijk voor het opbouwen van botten en spieren en voor het behoud van een goede algehele gezondheid.
Maar hoeveel proteïne kun je verwachten van eieren?
Hoeveel proteïne bevat één ei?
Het gemiddelde ei bevat ongeveer 6-7 gram eiwit.
Het eiwitgehalte is echter afhankelijk van de grootte van het ei. Hier is hoeveel eiwitten verschillende maten eieren bevatten (1):
Klein ei (38 gram): 4,9 gram eiwit
Medium ei (44 gram): 5,7 gram eiwit
Groot ei (50 gram): 6,5 gram eiwit
Extra groot ei (56 gram): 7,3 gram eiwit
Jumbo-ei (63 gram): 8,2 gram eiwit
Om deze cijfers in perspectief te plaatsen, heeft de gemiddelde zittende man ongeveer 56 gram eiwit per dag nodig, en de gemiddelde zittende vrouw ongeveer 46 gram.
Eiwitgehalte van de dooier en het wit
Laten we nu eens kijken naar het eiwitgehalte van verschillende delen van het ei.
Mensen denken vaak dat eiwitten alleen in eiwitten voorkomen, omdat ze uit weinig anders bestaan dan eiwitten (2).
Van de eierdooiers is bekend dat ze bijna alle voedingsstoffen en vetten bevatten.
Naast deze voedingsstoffen bevat de dooier echter ook ongeveer de helft van het eiwitgehalte van het ei (3).
In een groot ei dat ongeveer 7 gram eiwit bevat, komt 3 gram uit de dooier en 4 gram uit het wit.
Daarom is het eten van het hele ei – niet alleen het wit – de manier om de meeste eiwitten en voedingsstoffen binnen te krijgen.
Heeft koken invloed op de kwaliteit van de proteïne?
Het hoogwaardige eiwit dat rijk is aan eieren bevat alle negen essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen.
Hoeveel van dat eiwit het lichaam daadwerkelijk kan gebruiken, lijkt echter af te hangen van hoe het is bereid.
Het eten van rauwe eieren lijkt de minste hoeveelheid eiwit te bevatten.
In één onderzoek werd gekeken hoeveel proteïne werd opgenomen uit gekookte versus rauwe eieren. Het bleek dat deelnemers 90% van het eiwit uit gekookte eieren absorbeerden, vergeleken met slechts 50% van het eiwit uit rauwe eieren (4).
Een andere studie voorzag gezonde mensen van een maaltijd die gekookt of rauw ei-eiwit bevatte. Het bleek dat 94% van het gekookte ei-eiwit werd geabsorbeerd, vergeleken met slechts 74% van het rauwe ei-eiwit (5).
Dit betekent dat het koken van eieren ervoor zorgt dat het eiwit beter verteerbaar en toegankelijker wordt voor het lichaam.
Andere gezondheidsvoordelen van eieren
Eieren behoren tot de gezondste en meest voedzame voedingsmiddelen die je kunt eten.
Ze bevatten relatief weinig calorieën, met één groot hardgekookt ei dat slechts ongeveer 77 calorieën bevat (1).
Ondanks dat ze weinig calorieën bevatten, zijn ze een uitgebalanceerde bron van bijna elke voedingsstof die je nodig hebt. Een van die voedingsstoffen is choline, wat veel mensen in hun dieet missen (8).
Choline is belangrijk voor veel processen in het lichaam. Een gebrek eraan kan zelfs de gezondheid van de hersenen en het hart beïnvloeden en is in verband gebracht met een verhoogd risico op neurale buisdefecten tijdens de zwangerschap (9).
Afgezien van hun gehalte aan voedingsstoffen, zijn eieren ook in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder voordelen met betrekking tot gewichtsverlies en gewichtsbehoud.
Van eieren is aangetoond dat ze gevoelens van volheid bevorderen, wat kan helpen voorkomen dat je te veel tegelijk eet (10 vertrouwde bron, 11 vertrouwde bron).
Dit effect is vooral merkbaar wanneer mensen eieren eten als ontbijt.
Het is aangetoond dat het eten van eieren bij het ontbijt ervoor zorgt dat mensen de komende 24 uur aanzienlijk minder eten dan andere soorten ontbijt, zonder de calorieën actief te beperken (11, 12).
In één onderzoek aten mannen die eieren aten voor het ontbijt tot 470 minder calorieën tijdens lunch- en dinerbuffetten dan wanneer ze ontbijtgranen of croissants aten (12).
Bovendien zijn eieren goedkoop en heel gemakkelijk te bereiden.