WAAROM U DONKERE KRINGEN EN WALLEN ONDER DE OGEN KRIJGT (EN HOE U ZE KUNT MINIMALISEREN)

Van genetica tot allergieën tot slaapgebrek, de huid onder je ogen vertelt alles. Maar er zijn strategieën die kunnen helpen, zelfs als het een familietrekje is.

Als u snel op internet zoekt naar ‘oogbehandeling met donkere kringen’, levert dat u bijna 21 miljoen resultaten op, en pagina na pagina met producten en tips, van theezakjes en speciale kussens tot jade rollers en serums met vitaminen.

Voordat we kijken naar wat zou kunnen werken – en wat het probleem zeker erger zal maken – is het handig om te weten waarom die donkere vlekken en wallen er in de eerste plaats zijn.

‘De huid onder de ogen is de dunste van het lichaam’, zegt Robert Morrell, MD, oprichter van het Medical Rejuvenation Center in Vancouver, British Columbia, Canada. “Dat maakt het kwetsbaarder, vooral naarmate we ouder worden, en daarom moet je dat gebied heel voorzichtig behandelen.”

Waarom u donkere gebieden onder de ogen zou kunnen zien

Bekend als periorbitale hyperpigmentatie, hebben kringen onder de ogen een sterke genetische component, zegt Laura McGevna, MD, een dermatoloog in Burlington, Vermont. Maar zelfs als het niet in uw gezin voorkomt, kunnen ze verschijnen als gevolg van vermoeidheid, stress, allergieën, uitdroging, schade door de zon en zelfs een beetje een visuele truc dankzij het veranderen van jukbeenderen en oogleden.

“Heel vaak verergeren donkere kringen met de leeftijd”, zegt Dr. McGevna. “Dat komt omdat er een natuurlijke herstructurering van de botten van de wang is, en wat laksheid in de oogleden, wat leidt tot een hol uiterlijk en een schaduw van bovenaf.”

De duisternis is ook gerelateerd aan de aderen net onder de huid, voegt Susan Massick, MD, een dermatoloog aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University in Columbus toe. De huid onder je ogen is al dun en naarmate je ouder wordt, kun je volume beginnen te verliezen in de vetkussentjes net onder de huid daar, merkte een artikel op dat gepubliceerd werd in het april-juni 2016 nummer van de Journal of Cutane and Aesthetic Surgery. Omdat deze vetkussentjes uitdunnen, kunt u de bloedvaten gemakkelijker zien. Ontsteking, die het gevolg kan zijn van slecht slapen of vervelende allergieën, maakt die bloedvaten ook meer uitgesproken, zegt dr. Massick.

Wat u niet met uw ogen moet doen om schade te voorkomen

Omdat de huid onder de ogen zo erg gevoelig is, vooral als je ouder wordt, is het gemakkelijk om tijdelijke of zelfs langdurige schade aan te richten. Er zijn drie belangrijke manieren waarop u uw problemen kunt verergeren:

Wrijf niet in je ogen

Als u allergieën heeft, zal de simpele beweging van het proberen uw ogen te zuiveren waarschijnlijk het allergeen dieper in de huid doordringen, waardoor het allemaal erger wordt. U kunt bijvoorbeeld meer stuifmeel in uw ogen en traanbuisjes drijven, waardoor de jeuk toeneemt in plaats van het te verlichten. Mudgil suggereert in plaats daarvan een milde reiniger – zoals micellair water – en het aanbrengen van een ooggebiedvriendelijke vochtinbrengende crème

Vermijd roken of in de buurt van rook zijn

Natuurlijk brengt roken een reeks potentiële gezondheidsproblemen met zich mee, maar het is ook een killer voor je ogen. De American Academy of Ophthalmology (AAO) meldt dat rokers een hoger risico op droge ogen hebben, waardoor u sneller gaat wrijven en krabben. Volgens de AAO draagt ​​roken ook bij aan sneller collageenverlies, waardoor de huid onder je ogen nog dunner wordt en die bloedvaten meer uitgesproken worden

Beperk zout en zoute voedingsmiddelen

Wanneer u een hoge natriuminname heeft, vooral als u dat niet uitbalanceert met extra hydratatie, kunt u volgens de Mayo Clinic vocht door uw hele lichaam vasthouden, waaronder uw gebied onder de ogen. Als dit u regelmatig overkomt, overweeg dan om uw zoutinname te verlagen en vermijd het drinken van vloeistoffen voordat u naar bed gaat, zodat u ‘s nachts vochtretentie vermindert, beveelt de AAO aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *